Coquilles in schelp

Coquilles in schelp

De jakobsmantel of sint-jakobsschelp (pecten jacobaeus) is een tweekleppig weekdier uit de familie mantels (Pectinidae). De schelpen leven van plankton en ander ‘zwevend’ voedsel die zij opnemen door water te filteren via hun kieuwen. De dieren hebben een soort ‘ogen’ die op kleine tentakeltjes aan de mantelrand staan. Deze ogen werken door weerkaatsing en kunnen licht van donker onderscheiden. Hiermee kunnen eventuele vijanden waargenomen worden en kan er op worden gereageerd. Door vuilte en overbevissing is er nog maar ongeveer 30% van de populatie over.

Vishandel Schot importeert zelf de coquilles uit Frankrijk tijdens het seizoen. Deze schelpen worden middels de boomkortechniek met grote netten van de bodem gesleept. Naast de Franse kunnen ook de Noorse handgedoken coquilles geleverd worden.

Vangstgebied

Coquilles in schelp

De meeste coquilles komen uit Frankrijk, Noorwegen, Spanje, Portugal en Schotland. Ze komen voor van Noorwegen tot de Middellandse Zee. Daarnaast worden ze ook gekweekt, met name in China en Japan.

Beschikbaarheid

Maand Beschikbaarheid
Januari status_goed  Goed
Februari status_goed  Goed
Maart status_goed  Goed
April status_goed  Goed
Mei status_goed  Goed
Juni status_goed  Goed
Juli status_goed  Goed
Augustus status_goed  Goed
September status_goed  Goed
Oktober status_goed  Goed
November status_goed  Goed
December status_goed  Goed

Smaak

Een zachte, nootachtige smaak.

Wist je dat..?

Pelgrims in de Middeleeuwen de schelpen meenamen als ze terugkeerden van de bedevaart naar Santiago de Compostella, waar het graf ligt van de heilige St. Jacob? En dat de St. Jacobsschelp model staat voor het logo van Shell?