Oesters platte

Oesters platte

De gewone oester (Ostrea edulis) is een in zee levend tweekleppig weekdier. Zij is ook bekend onder de naam platte oester. De Zeeuwse platte oester heeft een ronde, platte schelp. De schelp is een stuk gladder dan die van de creuses. De maat van de oester wordt aangegeven met nullen. 1/0 is de kleinste maat, 5/0 is de grootste maat. Dit is dus precies andersom als bij de creuses waar de maten van hoog naar laag lopen. In het verleden werd de platte oester steeds schaarser en min of meer verdrongen door de creuse. De platte oesters heeft 5 á 6 jaar nodig voordat deze geconsumeerd kan worden en plant zich moeilijker voort dan de creuse. Tegenwoordig gaat het echter weer behoorlijk voorruit met de platte oester en zijn ze weer steeds beter verkrijgbaar.

Vangstgebied

Platte oester

De platte oester groeit op zogenaamde oesterpercelen. Als de wilde oester van het perceel wordt geoogst, komt deze in de zogenaamde oesterput terecht. In deze oesterputten worden de oesters opgeslagen en bootst men eb en vloed na. Dit heeft tot gevolg dat de oester zich reinigt en zich van eventueel zand ontdoet.

Beschikbaarheid

Maand Beschikbaarheid
Januari status_goed  Goed
Februari status_goed  Goed
Maart status_goed  Goed
April status_mager  Mager
Mei status_gesloten  Seizoen gesloten
Juni status_gesloten  Seizoen gesloten
Juli status_gesloten  Seizoen gesloten
Augustus status_gesloten  Seizoen gesloten
September status_mager  Mager
Oktober status_goed  Goed
November status_goed  Goed
December status_goed  Goed

Smaak

De Zeeuwse Platte oester is een ware delicatesse, deze wordt ook eigenlijk altijd rauw gegeten. De oester is zilt met een delicate en fijne smaak. Aan de rauwe oester voegen velen nog wat verse peper en limoen toe.

Wist je dat..?

Oesters worden wel als afrodisiacum (potentieverhogend middel) gebruikt. Evenals bij vele andere tweekleppige weekdieren komen bij oesters parels voor. Commercieel zijn deze echter niet interessant.