Vangstgebied
Noordzee, Noorwegen en IJsland. Afrika en de Middellandse Zee,
Beschikbaarheid
Maand | Beschikbaarheid |
Januari | Goed |
Februari | Goed |
Maart | Goed |
April | Goed |
Mei | Goed |
Juni | Goed |
Juli | Goed |
Augustus | Goed |
September | Goed |
Oktober | Goed |
November | Goed |
December | Goed |
Smaak
De stokvis heeft een sterkere smaak dan gewone kabeljauw.
Wist je dat..?
Om stokvis te maken, wordt de vis ontdaan van kop en ingewanden en aan stokken te drogen gehangen – vandaar de naam ‘stokvis’. Dit drogen duurt ongeveer drie maanden. Daarna wordt de vis nagedroogd totdat de vis keihard is. Van het originele gewicht is dan nog zo’n 20 % over. Het drogen van stokvis vindt tegenwoordig vooral plaats langs de kustlijn van het noorden van Noorwegen, tijdens de winter als het koud genoeg is en er een frisse en schone wind waait. Bij die omstandigheden droogt de vis goed. Het maakt trouwens niet uit of het droog weer is of niet, de huid van de vis is waterdicht dus ook bij regen droogt de vis.