De lamsoren en zeekraal zijn er weer!

Menig Zeeuw kijkt er ieder jaar reikhalzend naar uit, het zeekraal en lamsoren seizoen. Een ware delicatesse die ook inmiddels in de rest van de Benelux zeer word gewaardeerd. Traditiegetrouw vind er ieder jaar een run plaats op de, dit jaar 284, snijvergunningen. Dit jaar waren er meer dan 600 gespannen zee-groenten fanaten waaruit geloot moest worden, hieruit blijkt dat de lamsoren en zeekraal onverminderd populair blijven. Wie ooit lamsoren of zeekraal gegeten heeft weet waarom, want deze zilte groente zijn een heerlijke toevoeging aan iedere maaltijd. De lamsoren is hoofdzakelijk een wilde groente, en de zeekraal is deels kweek en deels wild. Door de betere omstandigheden worden de kweek groentes steeds smakelijker, maar alleen de Zeeuwse groentes behoren tot de absolute top. Beide zee-groenten worden traditioneel gekookt, maar kunnen op vele wijzen bereid worden.

Zeekraal

Heerlijk om te wokken of koken, onze verse zeekraal. Voordat het Zeeuwse zeekraal seizoen losbarst, is er bij ons Israëlische zeekraal verkrijgbaar. De Israëlische variant word gekweekt in het Besor gebied en de Arava woestijn, waar op de kale vlaktes ontelbare kassen zijn gebouwd. Met de grootste precieze en continue controle word er voor gezorgd dat we in de off season periode kunnen genieten van deze top zeekraal. Naast de Israëlische zeekraal, is natuurlijk in het seizoen de Zeeuwse zeekraal verkrijgbaar. De Zeeuwse zeekraal is van april tot september in seizoen. Deze word deels gekweekt, en deels wild gesneden op de schorre van de Ooster- en Westerschelde. Het kweken van de zeekraal is buitengewoon lastig, aangezien er in de kweekbassins het getij nagebootst moet worden. Doordat het natuurlijke habitat steeds beter word nagebootst, word de gekweekte zeekraal steeds smakelijker. Desondanks blijft de Zeeuwse zeekraal de absolute top. Zeekraal is een veelzijdige groente, die eigenlijk niet de aandacht krijgt die het verdiend.

Lamsoor

Een ook al zo overheerlijke zee-groente is lamsoor, een andere Zeeuwse favoriet. De lamsoor heeft iets weg van spinazie, maar dan een stuk zilter. De naam lamsoor is eigenlijk niet juist, de bij ons bekende lamsoren zijn eigenlijk blaadjes van de plant zee-aster. De blaadjes hebben de naam lamsoor gekregen omdat ze, u raadt het al, veel lijken op de oren van lammetjes. De lamsoor is in het Hollands-Nederlands bekend als een prachtige paarse bloem die niet eetbaar is, ook wel bekend als Zeeuwse heide. De Zeeuwse lamsoor word gesneden langs de Ooster – en Westerschelde, van april tot oktober. Voordat het Zeeuwse lamsoren seizoen begint, zijn er Franse lamsoren verkrijgbaar. Deze zijn qua smaak bijna even smakelijk als de Zeeuwse, dit komt omdat de lamsoren onder dezelfde omstandigheden worden geoogst. Qua bereiding kunt u met lamsoor alle kanten op, het populairst zijn ze gewokt of gekookt. Zalm met asperges is natuurlijk heerlijk, maar neem van ons aan dat zalm met zeekraal of lamsoor minstens even lekker is.