Het mosselseizoen is geopend!

Hangcultuur mosselen
De naam hangcultuur zegt het al: deze hangen in het water. Nadat mosselzaad is opgevangen wordt dit mosselzaad bevestigt aan rafelige touwen die omwikkeld worden door een sok. De reden hiervan is om de mosselen de eerste weken te laten hechtten aan het touw. De sok lost na een paar weken vanzelf op en de mosselen kunnen zo groeien aan verticale touwen tot 8 meter diepte.

Na 12 tot 18 maanden zijn deze mosselen geschikt voor consumptie. De touwen worden opgevist en er wordt geoogst al naar gelang de behoefte van die dag. Vervolgens worden de ruwe mosselen in tubes aan de wal gebracht. Aan wal worden ze gespoeld met zeewater en vervolgens worden ze “gedraaid” (Zeeuwse uitdrukking voor verwerkt). Dat betekent dat de mosselen worden losgemaakt van de trossen en dat de baarden worden verwijderd. Dit gebeurt door middel van borstels en sproeien(spuiten) van zeewater. Hierna worden in een soort centrifuge eventueel aanwezige pokken verwijdert. De schone mosselen gaan vervolgens in een sorteermachine waar de mosselen worden gesorteerd op maat en daarna verpakt.

Keurmerk Zeker Zeeuws
We constateren in de markt dat er steeds meer ‘gemengde’ mosselen worden verkocht (onder andere in supermarkten), maar deze worden wel als Zeeuwse mosselen verkocht. Zeeuwse mosselen worden bijvoorbeeld vermengd met mosselen van de Duitse wadden of Ierse mosselen. Dit zijn dus geen Zeeuwse mosselen en worden veel goedkoper verkocht.

Sinds kort is er het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’
Als u deze mosselen in handen heeft weet u zeker dat u echte Zeeuwse mosselen heeft. Wij kunnen met trots zeggen dat we dit keurmerk hebben en kunnen dus zo garanderen dat u van de echte authentieke Zeeuwse mosselen kunt genieten.