De Rolls-Royce onder de platvissen, de keizer van de Noordzee, we hebben het hier natuurlijk over de tarbot. Deze heerlijke platvis is vooral populair in de horeca, en kan een lengte bereiken van maximaal een meter. De tarbot wordt nogal eens verward met de griet, maar er zijn een aantal duidelijke verschillen. De griet is namelijk ovaal, en de tarbot rond. Daarnaast heeft een tarbot onderhuidse botbobbels, en heeft de griet een gladde huid.
Oorlog
De populariteit van de tarbot leidde halverwege de jaren 90 bijna tot een heuse oorlog. Doordat in Canada de overbevissing op kabeljauw in de Atlantische Ocean haar tol begon te eisen, ging men eind jaren 80 opzoek naar een alternatief. Uiteindelijk kwamen de Canadezen uit op tarbot, alleen waren de Canadezen niet de enige die de tarbot opgemerkt hadden. Al snel begonnen andere landen net buiten de Canadese EEZ te vissen, dit leidde al snel tot hoog oplopende conflicten. Hoogtepunt was het conflict tussen Canada en Spanje, waarbij van beide kanten waarschuwingsschoten werden afgevuurd door de marine. Deze periode staat ook wel bekend als de Tarbotoorlog.
Gastronomie
Naast dat deze vis leidde tot de nodige conflicten, is hij ook nog eens overheerlijk van smaak. Het witte stevige vlees van de tarbot leent zich voor veel verschillende bereidingswijzen. De tarbot komt zowel gebakken, gegrild en gestoomd geweldig tot zijn recht. Daarnaast kunnen de graten uitstekend gebruikt worden voor sauzen en soepen, dit zijn wellicht de smaakvolste graten van de Noordzee. De tarbot kan het best in het najaar en winter geconsumeerd worden, dan is de vis op zijn best. We kunnen wel stellen dat de tarbot een gewelddadig lekker visje is!